matkakertomuksia

lauantai 28. lokakuuta 2017

Åland Marathon 28.10.2017

Viikkarilla ja Siljalla pääsee Ahvenanmaalle mukavasti yön aikana ja on aamulla perillä heti neljän jälkeen. Niin sitä on sopivasti iskussa ja valmiina kaikkeen heti auringon noustua ja jo ennenkin. Harmi vain, että maraton starttaa vasta klo 11, joten odotteluaikaa on yli kuusi tuntia. Kisakeskus on hotelli Arkipelag, mutta muita kisaajia ei vielä puoli viideltä näy, eikä paljon mitään muutakaan. Kisan jälkeen odotteluaikaa on puoleen yöhön eli laivan lähtöön asti, joten on täällä aikaa notkua.

Aamulla neljän jälkeen olisi mitä mainioin juoksukeli. 

Eilisiltana jäi laivalla pastapartyt pitämättä, mutta jotain tankkausta sentään.

Yöportieerilta tiedustelen päivähuonetta illaksi ja mikseipä jo heti aamuksikin ja niin majoitumme hotelliin. Ehdimme ottaa lyhyet unet vielä ennen aamupalaa. Aamupala on runsas ja ravitseva, mutta pekonin olisin voinut jättää kokonaan pois. Se maistuu vielä juoksun loppumetreillä asti.

Majoitus järjestyy

Aamulla keli on paras mahdollinen juoksukeli, lämmintä 5-10 C ja kuivaa. Mutta laaja pilvialue lähestyy lännestä ja ennusteen mukaan sataa koko päivän, kunhan se valkenee. Lähtöhetkellä sataa reippaahkosti mutta ei kaatamalla. Tämä on ensimmäinen vesisademaratonini - Kanarialla sateli kyllä kerran, mutta ei tässä määrin. Lähtölaukaus kajahtaa ja lähdemme kiertoradallemme. jonka pituus on 4690 metriä.

Lähtölupa annettu, tunti aikaa irtiottoon.

Juoksemme rantakatu Österledeniä pohjoiseen, teemme siellä laajan lenkin ja sitten samaa katua toista puolta taikaisin etelään ohi lähtöpisteen. Teemme uukkarin ja tulemme lähtöpisteeseen, joka on samalla huoltopiste ja lopulta maali.Tämän toistamme maratonillamme yhdeksän kertaa. Matkan varrella näemme mm. pitkäkarvaista skotlantilaista lihakarjaa puistikossa

Reittikartta

Jo ensimmäisen kierroksen aikana kengät ja sukat ovat märät. Ja paita. Vauhtini on mukavasti alle 6 min/km. Jo ensimmäisen reilun kympin, 2-3 kierroksen, jälkeen tunnen väsymyksen oireita tasolla, joka normaalisti pitäisi tulla vasta puolikkaan jälkeen. Nautin joka toisella kierroksella vettä ja joka toisella urheilujuomaa. Syötäviin en koske ja aina urheilujuoman nauttimisen jälkeen aamulla nauttimani pekoni muistuttaa itsestään ja yritän röyhtäilemällä helpottaa oloani.

Vauhtini synkronoituu Riston vauhtiin ja moikkaamme toisiamme joka kierroksella lähes samassa kohden kierrosta. Puolikkaan kohdalla aikaa on mennyt jo pari kolme minuuttia yli kahden tunnin. Viimeisillä kierroksilla näennäisjuoksuni on hiipunut kävelyä hitaammaksia ja lopulta kilometrillä menee yli kahdeksan minuuttia.

Valoisia hetkiäkin on, kun sade nimittän lakkaa hetkeksi ja aurinko pilkahtaa. Se on ohimenevää. Olen tottunut sateeseen ja välillä en edes huomaa, että sataa, kunnes näen sen lätäkön pinnasta.

Juoksijoiden määrä vähenee koko ajan. Kympin juoksijat eivät matkalla kauan viivy, puolikkaan juoksijatkin poistuvat ja nopeimmat maratoonarit ohittelevat kierroksilla. Lopulta pääsen maaliin ja saan mitalin kaulaani. Sade jatkuu. Tämä oli väsynyt juoksu, mutta jälleen kaiken sen vaivan arvoinen. Päätin juostessa, että menen juoksun jälkeen heti huoneeseen nukkumaan, kaadun suoraan sänkyyn enkä käy edes suihkussa ennen kuin olen ottanut parin tunnin tirsat. No käyn kuitenkin ensin suihkussa, mutta päikkärit maistuvat sen jälkeen.

Illalla nautimme proteiinia kulutetun tilalle suositussa lähiravintolassa ja täydennämme nestevajausta. Sitten siirrymme satamaan hieman ennen puolta yötä saapuvaa laivaamme odottamaan. Laiva ei satamassa pitkään viivyttele. Ilves on käynyt pelaamassa voitokkaan pelin Maarianhamina IFK:ta vastaan. Veikkausliigan viimeisen pelikierroksen huomaa satamassa ja vielä laivallakin.

Matkamuistot ja matkalukemiset

Yön aikana saamme keväällä lainaamamme tunnin takaisin kotimatkalla Maarianhaminasta Helsinkiin. Lisätunnista huolimatta unta ei tule siltikään tule liikaa. 

Herra 60 sijoituksella 60
60 88 JUHA KÄHKÖNEN 1957 FIN HELSINKI MARATHON MC 9 04:52:22 02:17:28 M60+ (6)

Ei kommentteja: