matkakertomuksia

lauantai 9. marraskuuta 2019

Hassen Tervasaari-hölkkämaraton 9.11.2019

Hasse järjestää Tervasaarimaratonejaan useaan kertaan vuodessa ja ajatuksena oli joskus, että tämän helsinkiläisen rantamaratonin voisin juosta leppeän kesäisen merituulen vilvoittamana auringon paisteessa. Kesäaikaan juostaan kuitenkin niin paljon muita maratoneja, että tarkoituksenmukaisempaa Hassen ja muiden keräilijöiden kannalta on järjestää näitä silloin, kun muualla ei juosta. Ja vilvoittavaahan merituuli on myös syksyllä ja talvella. Hasse eli Hans Mannsten on järjestänyt maratoneja sadoittain ja itse hän on juossut näitä tällä hetkellä noin 1600, joten aivan kokemattomasta juoksijasta ja juoksujärjestäjästä ei ole kysymys.

Tutulla joukolla Hannun ja Riston kanssa päätimme osallistua marraskuun 9. päivän juoksuun. Molemmilla heillä oli jo juostuna tälle vuodelle joka kuukaudelle maraton ja nyt on marraskuun vuoro. Minulla on alkamassa "vasta" vuoden kuudes maraton, se on tähänastinen ennätykseni maratonien vuosittaisessa määrässä. Hassen maratoonien lähdöissä on joustavasti usempi mahdollisuus ja malttamattomana olen paikalla sovittua paljon aikaisemmin niin, että olisin ehtinyt jo kello yhdeksän starttiin, mutta juoksijatoverit olivat vasta ovella tulossa - toki jo sovittua aiemmin hekin.

Starttaamme yhdessä klo 9:30 kuuden muun juoksijan kanssa. Maratoonareita kaikissa lähdöissä on yhteensä parisenkymmentä ja lisäksi melkein toinen mokoma lyhyempien matkojen juoksijoita. Juoksukeli on tänään varsin kelvollinen. Vielä illalla lähisillalla oli hieman jäistä sohjoa, mutta nyt reitti on sula, lämpö plussalla, ei sadetta eikä liikaa tuultakaan, sitä toki hieman.

Maratonin lähtö on Merihaan palloiluhallilla ja maratonissa juostaan kahdeksan kierrosta Hanasaaren voimalan ja Katajanokan välistä rantatietä käyden välillä Tervasaaren puolella. Juoksijat tulevat reitin varrella tutuiksi ja aika moni täällä on jo ennestään tuttu Paloheinästä, Esport-areenalta ja monelta muulta suomalaiselta maratonilta.

Kattaus klo 9:30 valmiina lähtöön Merihaan palloiluhallilla
Tämän vuoden maratonini yhtä lukuunottamatta ovat venyneet kestoltaan pitkiksi ja niin epäilen käyvän tällekin. Juoksufiilis on hyvä vaikka vauhtia en saa kovinkaan kummaksi. Alussa juoksen tapani mukaan (liian?) kovaa, mutta löysäämisen aika tulee väistämättä viimeistään loppukierroksella. Ensimmäisen kierroksen juoksen Hannun kanssa kimpassa, ja sittenhän osaankin jo reitin ihan omin päin. Aluksi en muista juoda mitään. Reitin tarjoilupiste on Merihaan hallilla, ja siinä voi tankata mennen tullen. Juomaa on lämpöastioissa.

Juoksu sujuu ennustetusti ja vauhti hidastuu, mutta juoksufiilis on hyvä. Minua ohitellaan, mutta tiedän, että ehdin illaksi kotiin. Hannu pääsee mitalisijoille reilusti alle neljän tunnin ajallaan, Risto on ainakin vartin ennen minua maalissa, mutta ehdimme vielä moikata maalialueella, ennen kuin he poistuvat - saanpa vielä kyydin kotiin, joten loppulämmöt jäävät ottamatta. On mukava päättää tämä maratonvuosi näihin tunnelmiin. Hannulla ja Ristolla se jatkuu vielä joulukuulle asti, Minulla takana on nyt vuoden kuudes ja kaikkien aikojen 45. maraton.

16. Kähkönen Juha 5.00.54


Ei kommentteja: